dilluns, 9 de gener del 2017

Història d'un sector - Capitol 1



Capítol 1 - Antecedents

L’any 1984 s’inaugura el Mercat de Flor i Planta Ornamental de Catalunya, amb la voluntat  dels productors del Maresme de comercialitzar directament els seus propis productes, fins aquell moment a mans dels majoristes del Mercat de la Flor de Mercabarna, que es dedicaven a comprar als pagesos de la zona y vendre els seus productes al Mercat Central de la Flor de Barcelona on els seus principals clients eren els floristes d’arreu de l’estat.

Entre els primers majoristes importants em venen al cap els Quintana i Terradas de Vilassar, els Bufí i Escodas de Premià...etc.

En Jaume Mitjans, es convertí en el primer President del Mercat en origen de Vilassar desprès que durant molts anys els productors se sentissin cada cop mes a mans dels esmentats majoristes i abocats als preus imposats per ells.

Uns quants pagesos de la comarca van liderar aquest projecte que després de nombroses reunions al Doyen (el Restaurant que hi havia on actualment s’hi troba l’Ali Bey) es va convertir en una realitat. Primer en un hivernacle de ferro i mes tard en el mercat definitiu i actual (sense les ampliacions existents) que ja us podeu imaginar la gràcia que els va fer als majoristes que tot i posar-hi pals a les rodes en tot moment no van poder evitar el resultat final.

La creació del Mercat respón també al desig de potenciar la voluntat de modernització del sector agricola de les comarques catalanes i de la resta de l'estat espanyol.

Tot això va passar uns quans anys després que Beniamino Farina aterrés amb les diverses varietats de clavells a Vilassar de Mar, i comencés la reconversió del sector de la horta a la flor tallada.

El Mercat es va construir amb la il·lusió de ser la clau del llançament de la comarca cap a l’èxit.

La historia que jo m’he proposat explicar pretén analitzar des dels inicis, i sobretot des del cor del sector (el Mercat), a partir d’aquesta reconversió fins els temps actuals, passant per les diverses etapes per entendre la filosofia inicial, la feina feta, les oportunitats perdudes i el final de la pel·lícula. Al menys...de la meva pel·lícula.

Ens situem als anys 60 quan molts pagesos decideixen reconvertir els seus cultius d’horta , i bàsicament patates i passar-los al cultiu del clavell. Les patates van tenir els seus anys gloriosos, però la falta d’unió (altrament anomenat associacionisme) , que mes endavant veurem que es l’element repetitiu que ens ha portat a la situació actual i de retruc a la manca de producte en la quantitat, van fer fracassar finalment el primer dels projectes cap a la consolidació de les exportacions.

Amb l’arribada de Beniamino Farina, es va obrir un mon d’il·lusions, amb el recel que sempre comporta la vida i tarannà del pagès, fins que el sector es va anar reestructurant poc a poc i la zona del Maresme , afavorida pel seu conegut microclima, es convertí en la pionera d’Espanya en el cultiu del clavell i en definitiva de la flor tallada.

Aquell italià vingut de Chicago, quan va aterrar a la nostra comarca se’n va adonar de que les seves varietats de clavell podrien funcionar tant be com al seu San Remo natal, i així es va demostrar durant un grapat d’anys. Els primers molt fructífers per tothom, i els següents només pels majoristes...d’aquí el sentit de construir un mercat en origen, el Mercat de Flor i Planta Ornamental de Catalunya.

A partir d’aquest moment comença la historia del canvi i probablement de les noves oportunitats perdudes...

1 comentari:

Josep Joaquim Aldrufeu i Vidal ha dit...
Un administrador del blog ha eliminat aquest comentari.